Jak vybrat vhodnou účetní

14.12.2015 14:52

Ať už vybíráte externí účetní firmu nebo hledáte vhodného zaměstnance do svého účetního oddělení, je nutné dbát na několik základních zásad, abyste vybrali vhodně. Mezi základní vlastnosti, které by každá dobrá účetní měla mít, je určitě odpovídající vzdělání, dostačující praxe, spolehlivost, zodpovědnost a v neposlední řadě diskrétnost. K jednotlivým bodům se ještě dostaneme podrobněji.

Co se týče vzdělání, tak to je samozřejmostí, bez které v tomto oboru nelze existovat. Dle mé zkušenosti postačí střední ekonomická škola. Samozřejmě, čím má člověk vyšší vzdělání, tím jsou jeho teoretické znalosti zejména ohledně daní větší, i když toto pravidlo je dost individuální, mnohdy účetní s dvacetiletou praxí ví mnohem víc, než člověk s vysokou školou. Tím se dostáváme k další ohromně důležité součásti, kterou by měla každá účetní mít, a tím je odpovídající praxe. Protože jak již citát na těchto stránkách říká: „Vědění je poklad, ale praxe je klíč k němu.“ Je velmi důležité, aby účetní měla vhodné znalosti a neustále se dále vzdělávala, ale praxe, ve které své znalosti uplatní, je vždy velmi cennou zkušeností.

Vaše účetní nebo externí účetní firma bude také zodpovídat za dodržování veškerých zákonných termínů podání nejrůznějších přehledů, plateb daní a daňových přiznání. Pokud tedy již ze začátku máte problémy s tím, že potencionální firma není dochvilná, nezvedá telefony nebo se případně na smluvenou schůzku nedostaví včas či vůbec, raději hledejte jinde. S tímto ruku v ruce jde další vlastnost, kterou je dobré, aby Vámi hledaná účetní měla, a to zodpovědnost. Pokud se nebude chovat zodpovědně, může docházek k nepřesnostem a omylům, které Vás mohou stát při případné finanční kontrole nemalé finanční prostředky.

Posledním bodem, který jsem zmiňovala, je diskrétnost. I ta je zejména u účetní, která je zaměstnancem, velmi důležitá, pokud nechcete, aby celá firma měla detailní přehled o Vaší finanční situaci.

Existuje mnoho dalších vlastností, které by bylo vhodné sledovat, ale věřím, že tento článek Vám bude dobrým rádcem ať už při výběru nového zaměstnance nebo externí účetní firmy.

Zpět

Kontakt

BeLa účetnictví s.r.o.

777 998 363

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode